8 млн. лв. на година струва поддръжката на 151-километровата зона около София, за която няма да се дължат винетни такси. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски. 

Няма глобени без винетки в тази зона, каза отново Терзийски по повод напрежението, породено от информацията, че за шосета в района на Столичната община ще се дължат такси.

Заради информацията, че ще се изискват винетки за пътищата около София се стигна до протести, както и до остри реплики от страна на премиера Бойко Борисов към шефа на АПИ.

„Това е сложен процес. Има напрежение и това не може да се отрече. Премиерът е в правото си да даде такава оценка“, коментира Терзийски.

Дали сме възможност на всички общини да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от винетни такси, напомни той.

На въпроса дали е обикалял като глашатай райони на Столичната община, както заръча министър-председателят, той отговори: „Вчера проведох лични срещи и разговори по телефона с кметове от тези населени места, чиито участъци са уточнени от Столична община и няма да подлежат на винетна такса. Говорих с кметовете на Бистрица, Панчарево и Банкя, за да успокоят хората, че няма да бъдат глобявани“.

Той уточни, че АПИ е дала възможност на всички общини да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от такси. Условието е, общините да поемат поддържането на тези пътища. Агенцията ще се грижи за тези участъци, но парите ще идват от общинските бюджети.  

Не смятам, че имам лична вина за това, че не сме постигнали споразумение със Стиличната община, това е двустранен и сложен процес, каза още Георги Терзийски.

За всички подробности е била информирана министърката на регионалното развитие Петя Аврамова.

Вижте цялото интервю във видеото!