На Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, нейната функция е на противосвлачищно съоръжение, обясни в предаването „Тази сутрин“ Камен Славнин – проектант по част от конструкцията. 

Разрешаването на застрояване на този терен е свързано със задължително укрепване на свлачището, посочи той. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта на съоръжението е да поеме хоризонтални натоварвания от свлачището, като пресече потенциални плъзгателни повърхнини от това свлачище“, уточни още проектантът. 

В предварителните предписания, свързани с изграждане на проекта, изрично беше упомената кои пластове трябва да се отнемат и кои трябва да останат и къде точно трябва да се извърши фундиране, каза той. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му това ще бъде курортен комплекс. 

Кутийките, които се виждат на снимките, са едни празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад – да я укрепят допълнително, заяви Камен Славнин. 

Край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има "красив курортен комплекс с двуетажни постройки", разкри той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако имаше обикновена стена, тя щеше да е отделена от останалата сграда и, тъй като пластът до нея е негоден, трябваше да бъде изгребан и заместен с подходящ материал. Щяхме да имаме много сложно и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономическо ефективно“, обясни Славнин.

Прокуратурата атакува разрешението за строеж в съда, с мотива, че документът е нищожен. А миналият месец шефът на ДНСК каза, че строителството на мястото е спряно от зимата на 2019 г.

Дъщерното на „Главбулгарстрой“ дружество – „ГБС Турс“, обаче показа заповедта в нейната цялост. С нея обясниха защо след забраната на ДНСК на обекта е изникнало още едно ниво.   

От „ГБС Турс“ определиха проекта като комуникационен провал, но и повод за гордост от архитектуирен и конструктивен аспект.  

Протестите срещу унищожаването на природата ще продължат, заканиха се активистите.