Сезонът на гроздобера започна. В Брестовица, която е известна с винопроизводството си, вече берат десертно грозде.

Иван Гюров има над 60 дка лозови масиви в района. Показва ни десертното грозде, което гледа.

„Тази година реколтата е изключително малко – около една трета от нормалните добиви ще имаме. Има гроздове, които не са с особено добро качество заради студеното време, което имахме през май. Много бързо влияят климатичните промени върху лозата и когато е в стрес залага по-малко плодове и така е родила по-малко“, казва той.

По думите му заради лошото и променливо време, сега гроздето е и с по-малки зърна.

„Чепките, които са с добро качество и ги подбираме, успяваме да ги продадем на цена около 2 лева. Тези, които са с лошо качество – на половина. А гроздето за вино може да бъде около 1 – 1,20 лева“, обясни още Иван.

„Ние не можем да си обясним защо всяка година поскъпват плодове, домати, краставици, дини и пъпеши, а само гроздето си стои все на една и съща цена. Нашите разходи не намаляват през годините – напротив, увеличават се. Защото всяка година поскъпват препаратите, всяка година трябва да поливаме все повече и повече, а водата си я плащаме ние. Тази година сме поливали 5-6 пъти, за да оцелеят“, обясни той.

Според Иван много пазара на виното се подкопава най-вече от крафт бирата.

„Говорим за тези живи бири – крафт бири и бутикови бири, които се произвеждат даже на бара, пред хората. Не им е лесно на колегите въобще с винени сортове, даже мога да кажа, че им е по-трудно отколкото на нас с десертните – понеже аз отглеждам само десертни“, обясни той.