Село Долни Цибър излиза на протест с блокада на главната улица на населеното място заради почти всекидневни прекъсвания и проблеми с тока.

Проблемът е от месеци - или спира за цял ден, или прекъсва по няколко пъти, или го няма за почти седмица. Непостоянството гори електроуредите в домакинствата.

Снимка: bTV

Жителите на селото се оплакват, че се изхвърля много храна – и от къщите, и от магазините.

Собственик на търговски обект е бракувал десетки килограми продукти само заради лош търговски вид, макар и в срок на годност, които дори агрегатът не могъл да спаси.

Снимка: bTV

Без ток лекарят в селото не може да издаде направления за пациентите си, а готвачите в детската градина отиват на работа часове по-рано, за да "го хванат" и да успеят да приготвят храна за децата.

Липсата на електричество пречи и на образованието, което в Долни Цибър е стратегическа цел и е на особена почит.

Снимка: bTV

"Имаме две професионални паралелки, едната е "кулинарство", другата е "компютърна текстообработка". От 15 септември до ден днешен учебният процес мога да твърдя, че е провален", казва директорът на училището
Славчо Славчев.

Снимка: bTV

Вода в училището стига чрез хидрофорна помпа, която се захранва с електричество. Когато него го няма, я няма и водата. На първо време тя ще се осигури чрез 1000-литров съд.

"За да можем да поддържаме по някакъв начин хигиената. Не знам дали ще се приеме от здравните власти, но това можем да направим и това правим. Господата от ЧЕЗ, когато правят графици, те не правят съгласуване. Не може понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък да няма ток и то в рамките на 8 часа, без да предвидят някое прозорче, през което ние да реорганизираме нашата работа", заяви Славчев.

Снимка: bTV

Прекъсванията в селото и района са обявени предварително и се дължат на планирани дейности по реконструкция на мрежата, обясниха от електроразпределителното дружество. От там допълват, че изключванията ще продължат до края на септември.