В „Седмицата на Коледния дух” специален гост в „Тази сутрин” е преподавателката по италиански език Нина Серкова. Тя вдъхновява учениците от столичното 105 СОУ „Атанас Далчев”да четат повече, като правят заедно трейлъри на книги.

Тинейджърите сами избират произведенията, а заснемането на всеки клип отнема по няколко седмици, на различни места в София. По думите ѝ учениците създават продукт, който привлича техните връстници към четенето.

„Създаването на трейлъри, освен че провокира желание към повече четене, развива страшно много умения. За да се създаде един трейлър са необходими технически компетенции, учат се да работят съвместно. Моята роля е да ги провокирам, а те търсят средствата”, обясни учителката.

Тя разказа, че им помага да открият локации за снимки, а тайната на успеха е, че им дава свобода за работа. Изискванията са за време и субтитри, но тематиката и жанра са по тяхна идея. Нина посочи, че идеята за трейлъри на книги ѝ е дошла, когато е била в университета.

„Аз започнах да уча италианска филология на 33 години, знаех малко езика, но в един момент реших, че искам да бъда учител. Завърших за 3 години. Беше трудно, защото и работех. Моя преподавателка ми спомена, че учителка в Италия разнообразява часовете, като кара учениците си да правят трейлъри по произведения, които учат. Идеята толкова се развила, че прераснала във фестивал”, заяви преподавателката.

Нина допълни, че е искала да бъде част от фестивала още като студентка, но осъществява мечтата си през 2015 г., но вече като преподавател. Учителката допълни, че тя не е създала нито един кратък филм за книга, но възпитаниците ѝ имат над  90.