Мъж от село Янтра, Горна Оряховица, изпадна в клинична смърт два пъти за 2 часа и оцеля. Живота си дължи на 29-годишният д-р Мирослав Йорданов от Спешна помощ в Горна Оряховица. Той превръща спешният кабинет в реанимация.

„Наистина звучи много странно, защото мъж след двучасова реанимация оцелява без никакви увреди в мозъка. Това не е нещо ново или куриоз по стандартите за реанимация. Куриозът беше, че водихме необходимата реанимация без необходимата апаратура, а всичко се правеше на ръка”, коментира в предаването „Тази сутрин” младият лекар.

Той уточни, че по стандарт в Горна Оряховица няма Спешно отделение, а само филиал към Център за спешна медицинска помощ. Спешно отделение в района има само във Велико Търново. Не е имало как пациентът да бъде откаран до Велико Търново, защото вече е бил в клинична смърт.

Д-р Йорданов не е виждал повече спасения пациент Александър Стефанов. Срещаме го дистанционно с 51-годишния мъж от Горна Оряховица.

Той вече се чувства добре и е изключително благодарен на младия лекар, трудно намира думи, с които да изкаже признателността си към човека, благодарение на когото сега празнува Коледа с близките си. Александър вярва, че живее втори живот.

29-годишният доктор сам е избрал да специализира   спешна помощ, макар да си дава сметка, че тя е неблагодарна. С нея може да практикува само спешна медицина. Основната му заплата е 1200 лв., чисто получава 800 лв.

Той е от Плевен. В Горна Оряховица попада в търсене на второ работно място в сферата на спешната медицина, преди това работил в Плевен на основен договор. Много му допаднал екипа в горна Оряховица и затова се преместил на основен договор там. Продължава да работи и в Плевен, и във Велико Търново.  

Запалил се да стане спешен лекар от сериала „Спешно отделение”.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!