Групата на ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет Васил Терзиев, че готви строителство на три подземни паркинга под дворове на училища и детски градини в центъра на София.

Това е заложено като първа точка от заседанието утре. Предложението на столичния кмет е да се изградят три паркинга – съответно под 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, под 22 СЕУ „Георги Сава Раковски“ и под 43 детска градина „Талант“.

„Не, няма да се строят паркинги. Това, което обсъждаме сега, е разпореждане с общинска собственост, която благодарение на колегите от ГЕРБ трябва да бъде приета едва в средата на годината. Трябва да кажем много категорично, че устройствените планове, в които тези паркинги са планирани, са приети през 2022 г. Също така – дори такъв имот да попадне в тази програма, кметът или СОС няма как да построят паркинг, без това да бъде дискутирано“, обясни Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС.

„Внимателно изслушах внушенията, който Спасов направи, но нека да разясним, за какво точно става дума. Кметът се е подписал под програмата в раздел 5, където е записано, че ще има паркинг под две училища и една детска градина. Ако Васил Терзиев, Борис Бонев и Димитър Божилов не искаха там да има паркинг, защо са има положен подпис под тази програма?!“, попита риторично Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

Той е категоричен, че общинските съветници от ГЕРБ не вярват на Васил Терзиев, като припомни незаконните действие по реорганизацията на движението на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Антон Хекимян заяви, че досега всичко в столицата се прави „без обществено обсъждане и без одобрен проект“.

„Каква е гаранцията, че утре под някое училище няма да се появи багер, който да започне да копае?! След това те пак могат да кажат, че това е било заложеното в обществената им програма“, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС и припомни думите на Борис Бонев относно тези паркинги по време на предизборната кампания за местна власт.

„Независимо от наличието на тази програма, под училищата няма да се изгражда нищо. Тези дискусии много удобно се използват от колегите от ГЕРБ, за да си намерят оправдание и за втори път да не приемат устройствената програма, което поставя под огромен риск реализирането на важни проекти – като например строителството на детски градини и ясли“, отговори на обвиненията Стефан Спасов.

С публикации по темата в социалните медии излязоха районният кмет на „Триадица“ Димитър Божилов и столичният кмет Васил Терзиев.

Божилов уверява, че „няма намерение да изгражда три подземни паркинга, а тези райони са подадени като част от всички общински имоти, които са отредени за такива цели“.

Терзиев пък написа в профила си, че „обвиненията на ГЕРБ-СДС са непознаване на начина, по който функционира Общинския съвет“.