„Днес съм по-добре. Вчера ме оперираха. Все още имам тампони в носа, но съм доста по-добре. Имам фрактура на носа след удар с палка от полицай. По никакъв начин не съм провокирал агресията“. Това коментира в „Тази сутрин“ от болничната стая Георги Йовчев, който е сред пострадалите при протеста срещу БФС на 16 ноември.

„Жандармерията заплаши, че ще използва водното оръжие срещу мен и останалите 20-25 човека, които бяхме останали на младежката палата. Наредиха ни да се разпръснем. Зачудих се защо – бяхме изключително малко хора и не правехме абсолютно нищо“, обясни още той.

„Скандирах „оставка“, пиех бира и бях с малкия си брат. Жандармерията тръгна към нас, аз си извадих телефона и започнах да снимам. Изведнъж жандармерията ме подгони, аз започнах да бягам, защото разбрах накъде отиват нещата. В един момент ме свалиха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих, единият от полицаите ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, а след това ме удари директно в носа“, разказа Георги.

„Според мен ги е ядосало това, че започнах да ги снимам, може би аз съм бил прекалено наивен да си мисля, че докато ги снимам, няма да ме нападнат“, коментира още той.

Пострадалият мъж е разпознал полицаят, който го удря – оказва се от съседен за него квартал.

„Отидох мирно на протеста, не съм хвърлял камъни, не съм палил полицейски бусове, не съм трошил линейки. Повечето хора, които трошаха, бяха с маски на лицата“, посочи още Георги.

„Аз през цялото време стоях по-далече от „фронтовата линия“. Когато за първи път са използвали водното оръжие, аз бях до магазина и едва след това разбрах какво се е случило“, коментира пострадалият мъж. Той допълни, че е искал да изрази отношението си към падението на българския футбол и по-специално към Борислав Михайлов.

От дълги години се боря срещу БФС

Ивайло Гроздев

“От дълги години се боря срещу БФС – заради начина, по който управляват футбола. Организаторите на този протест аз не ги познавам. Не съм част от футболна фракция, фен съм на футбола от малък“, коментира пред bTV Ивайло Гроздев, който подава заявлението за протеста срещу БФС на 16 ноември. Казва, че го е направил, за да бъде протестът законен.

„Това е уведомително писмо към Столичната община. Сами видяхте обаче какво се случи при законен протест. Протестът беше мирен, докато не се появи шествие, а такова не сме организирали. Не съм подтиквал никого към нищо“, отбеляза той.

Гроздев не знае защо бившият министър на спорта Красен Кралев е споменавал неговото име. Той уточни още, че не е част от екипа на Димитър Барбатов.

Жандармеристите преди биеха зад колоните, вече не се страхуват

„Със сигурност има неща, които оприличават събитията на 16 ноември и тези, които се случиха през 2020 г. – не става въпрос само за побой, а за явно нарушение на правата на хората“, коментира адвокатът Евгений Марчев.

Евгений Марчев

Според него обаче различното е, че пред три години жандармерията е биела хората зад коланите, а сега вече не се притеснява и го прави съвсем открито.

"Въпреки наличието на толкова много камери в центъра на София и записите на присъстващите, жандармеристите въобще не са се притеснили", посочи Марчев.

 Обществото ни се разгражда

"Целият ни спорт започна да потъва, обществото се разгражда. Спортът е една от възможностите да въздигнем нацията до ново равнище, но ние виждаме какви контракултури  навлизат“, коментира Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

Тихомир Стойчев

"Много собственици на футболни клубове са свързани с учредяването на групировките. Успешни спортисти загубиха хоризонт", посочи още той.

Какво още коментираха анализаторите на протестите срещу БФС - чуйте във видеото.