Бронираха една от спирките до метростанция „Сливница“. Причината са честите вандалски набези. След като стъклата ѝ са изпотрошени, те са заместени от дебела ламарина.

Снимка: bTV

„За съжаление, тази спирка стана абсолютно прословута. Това е единайсетият път, в който е била трошена, обрисувана и т.н. от вандалски прояви. Това коства голям ресурс. Едно стъкло доскоро струваше от порядъка на 600 лв., сега вече е 800 лв. Ресурсът отделен само за тази спирка е над 4000 лв.“, обясни Владимир Лазаров от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Снимките привлякоха интереса на стотици в социалните мрежи. А от ЦГМ казват, че градската среда е и наша отговорност.

Снимка: bTV

„Апелирам да бъдем по-отговорни, да не творим само фолк и хумор в социалните мрежи, а да бъдем целенасочени спрямо отговорността към града. Всяко едно стъкло е закалено с определена дебелина и размер. Всичко това е наша отговорност. Ресурсът за миналата година само за стъкла е над 60 000 лв., като много от спирките са били с далеч по-сериозни повреди, което води до още по-голям ресурс“, допълни Владимир Лазаров. 

Бронираната спирка е само временно решение. Съвсем скоро тя ще получи своите оригинални стъкла, казват от ЦГМ.

Снимка: bTV

На спирките ще бъдат поставени и специални указателни стикери, на които ще има QR код. Когато го сканирате, той ще ви отведе в сайта на ЦГМ, където можете да подадете сигнал за език на омразата или нередност в градския транспорт.