По-ниски резултати на външното оценяване по български език и литература след VII клас за разлика от миналата година. По математика пък оценките са по-високи.

Само 8 седмокласници в цялата страна имат отличен резултат от 100 точки на изпита по БЕЛ. Средният резултат е 51,06 точки тази година, при 53,06 за 2019 г.

208 ученици имат 0 точки на изпита по български език.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар резултатът от изпита по математика да е по висок в сравнение с миналата година, то все още този предмет се оказва препъни камък за много от седмокласниците. Средният резултат по математика тази година е 36,33, при 33, 62 за миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар резултатите по математика да са по-високи в сравнение с миналата година, отклонението от 2-3 точки не е статистическо измеримо и има още какво да се желае, заяви шефът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН Евгения Костадинова в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Прави впечатление, че учениците са били мотивирани са да работят по задачи от нов тип с житейска ситуация, където показват завиден резултат при изчисляване на вероятностите, но пък имат затруднения да превръщат обикновени дроби в десетични, разкри Костадинова.

Снимка: btvnovinite.bg

При изпита по БЕЛ се забелязва, че седмокласниците имат проблем да извличат информация от текст, обясни Костадинова.

Вижте повече във видеото!