Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози на столичната ул. „Екзарх Йосиф”.

Едно от най-впечатляващите неща са две изключително добре запазени крепостни стени, които пазили древния град от недоброжелатели.

„Идеята е да се изгради допълнителен укрепителен пояс и крепостната стена да бъде удебелена. Тя датира от V век, когато по тези земи са зачестили набезите на хуни, авари и славяни. В средата на века има голямо хунско нашествие, вероятно в следствие на него се планира този мащабен проект, който се осъществява в края на V век”, уточни научният ръководител на археологическото проучване Полина Стоянова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя допълни, че между двете крепостни стени е имало канал, който е имал отводнителни функции, защото зоната често се е заблатявала.

„Основите са били дървени и датиран от началото на IV век, преди изграждането на допълнителния крепостен пояс. До ден днешен подпочвените води са високи и са довели до това дървеният материал да се съхрани”, заяви Стоянова.

Снимка: btvnovinite.bg

Открити са и много находки – монети, катарами и бижута.

„Най-много са монетите – датират от същия период, когато се прави опит тази зона да бъде усвоена. Намираме още елементи на костюми, керамика, антични лампи”, заяви още археологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучваната от археолози земя е частна, а собственикът – чужденец с инвестиционни намерения. Има план на мястото да бъде построен хотел. Крепостните стени обаче трябва да се запазят, а в бъдещият хотел трябва да има и постоянен достъп до тях.

Археологическите проучвания в местността трябва да приключат до края на годината.