Няма как аз да коментирам "Апартамент гейт", тъй като аз съм съдия, а не политик, нито пък мога да извършвам някакви проверки. По принцип делата срещу магистрати и министри се разглеждат от Специализирания наказателен съд, когато им се повдигне обвинение, което е подсъдно. Нека да изчакаме проверките да завършат преди да коментираме каквото и да било.

Това коментира Георги Ушев – председател на Апелативния специализиран наказателен съд, в предаването "Тази сутрин".

За миналата година има драстично увеличаване на делата постъпили и разгледани от Апелативния специализиран наказателен съд, посочи Георги Ушев. По думите му всички дела, които се разглеждат при тях, са знакови.

"Виждате на какви хора се повдигат обвинения – министри, депутати, така наречените олигарси, знакови фигури от родния ъндърграунд", уточни магистратът.

20 са произнесените присъди за миналата година, само 8 са отменени и върнати за ново разглеждане. Наблюдава се обаче увеличение на процента на отменените актове за миналата година в сравнение с предходната, уточни още Георги Ушев.

"Направили сме анализ на причините поради които делата се връщат, има такива, които се връщат със спорни мотиви. Понякога ВКС има твърде завишени изисквания към събирането на доказателства", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според него не може да се говори за липса на ефективност, особено по делата за организирани престъпни групи, тъй като ЕК в доклада си е прекратила мониторинга си по 6-ти показател, свързан с организираната престъпност, точно и заради работата на Апелативния специализиран съд.

"За миналата година за организирана престъпна група имаше оправдателна присъда на първа инстанция от специализирания съд по т.нар. дело "Палките" – група в КАТ за корупционни престъпления. Апелативният специализиран наказателен съд постанови осъдителна присъда за 8 от 12-те обвиняеми от тази група", каза Георги Ушев.

Делата за корупция са ни подсъдни едва от година и половина, уточни още Ушев. Той посочи, че по темата с корупцията ще дойде време, когато няма да си говорим с негативни нюанси, а ще има осъдени. Това време ще бъде скоро, каза още ръководителят на Апелативния специализиран наказателен съд.