Уличните телефони са хубав спомен от миналото. Днес обаче много от нас дори не знаят, че те все още съществуват.

В последните години мобилните телефони заемат ключово място в ежедневието ни. Само преди 10 г. уличните телефони заемаха важна част от ежедневието на хората. 

Какво обаче е тяхното бъдеще – да бъдат премахнати или да се превърнат в атракция като емблематичните червени кабини в Англия? 

Снимка: btvnovinite.bg

Според столичани в момента апаратите повече пречат на улицата, отколкото да помагат. Други са на мнение, че загрозяват градската среда. Въпреки това масово хората подкрепят идеята да не бъдат премахвани напълно, защото са част от историята.

Все още съществува задължението тези телефони да се поддържат. Когато са поставени 16% от домакинствата, са имали домашен телефон.

Снимка: btvnovinite.bg

„Среднодневното потребление от един такъв апарат през 2020 г. е 15 секунди, намалява и осъществяването на разговори към спешните номера - едва 22 секунди. Там, където те се ползват и са на важни обществени места като летища, гари, районни полицейски управители и болници – ще бъдат запазени“, обясни Боряна Стоева от отдел „Проучване и анализ на пазара на електронни съобщения“.

Напът е да изчезне и друг предмет от близкото минало – телефонният указател. Него ще можем да открием в електронен вариант.

Последното печатно издание на телефонен указател е от 2011 г. Тогава с решение на КРС е одобрен тираж от 35 хил. броя и са реализирани едва 152 броя.

Решението за съществуването на уличните апарати трябва да бъде взето в края на годината, когато КРС ще събере и анализира резултатите.