Помните ли уличните телефони? Те все още са навсякъде около нас, но ги подминаваме, без дори да ги виждаме. Вече рядко се вижда човек да го използва за разговори. Най-честото приложение е заслон при силен дъжд.

Оказва се обаче, че работещите обществени телефонни апарати са 7000 в цялата страна.

В центъра на София в радиус от 100 метра има шест телефонни кабини. В тях три телефона не работят, а един изобщо липсва.

Най-често използваните телефони са в пощенските станции, където все още се продават и фонокарти. Продавачът Лидия Такева заявява, че доста се търсят и тя самата продава около 40 месечно.

Позабравените улични телефони често стават обект на вандализъм. Отговорен за поддържането им е компанията, която е техен собственик. Оттам заявиха, че ще осигуряват съществуването на телефонните кабини докато жителите и гостите на страната се нуждаят от услугата и продължават да я използват.

„Ако те са стари - подлежат на премахване в течение на времето, когато бъдат осигурени средства, ще бъдат премахнати”, посочва арх. Влади Калинов, който е директор „Общински строителен контрол.

От уличен телефон може да бъде набран спешния телефон 112 безплатно. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!