Мраморната статуя на Хермес, която беше открита в древния град Хераклия Синтика, трябва да бъде преместена в музей. Изключителната находка беше открита благодарение на екипа на проф. Людмил Вагалински, който е ръководител на проекта.

Тази седмица статуята трябва да бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

„Теоретично има опасност при изваждането на статуята, да се наруши целостта ѝ. Затова се опитваме да намалим всякакви възможности за лоши случки и не бързаме. В момента организирайки с разнообразни колеги – с реставратори, конструктори, същевременно изясняваме детайли около поставянето, скриването на статуята на това необичайно място, което вече е част от археологическите ни задачи“, казва проф. Вагалински.

По думите му откриването на такива статуи е рядкост.

„Главата е налице, много хубава изработка – прекрасен мрамор, не случайно е този ужасно силен интерес към нея, буквално от цял свят.  Това е една добра новина за България“, обяснява още проф. Вагалински.

Той припомни, че екипът му влиза там със съвсем други намерения – за да проверят състоянието на канала.

„Тогава ни направи впечатление, че се белее някакъв мрамор, което е много странно, и зачиствайки го, за моя голяма изненада, попаднахме на тази прекрасна статуя. Неколкократно сме вървели по този канал, даже и филми сме правили с видеа, разказвали сме на хората за пръв път като влязохме през 2018г., беше много вълнуващо. Дай Боже догодина да го проучим и освободим изцяло от насипа – хората да имат възможност вътре да влизат“, казва професорът.

Той потвърди още първоначалната теория за произхода на находката, според която някогашните жители на града са я положили в пръстта след голямото земетресение през IV век.

Целта е била да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия.