Двегодишно дете е с опасност за живота след поглъщане на метадон, предназначен за майка му. Инцидентът е станал в неделя вечерта в дома им във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.

Детето е настанете в болница „Св. Марина“ във Варна. Майката не е задържана, тя се намира в лечебното заведение заедно с детето. От там отказват повече информация, но от прокуратурата обаче съобщиха, че има известно подобрение с състоянието на малчугана.

„Метадонът е открит като обезболяващо средство и доста години е използват като такова. С времето се установява, че той има опиоидно действие т.е. това е синтетично вещество от групата на опиатите“, обясни Павел Павлов от терапевтичен център за лечение на зависимости „Само Днес“.  

Той поясни, че към днешна дата това вещество се използва като заместител на наркотиците. Към него обаче също се развива зависимост.

„Вероятно тази жена е взимала метадон, за да може да работи, да забременее и да живее нормално. Вероятно тя е имала няколко дози вкъщи като резерва“, поясни Павел Павлов.