С до 45% е поскъпнало свинското месо у нас. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове.

Това коментираха в „Тази сутрин” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и Кирил Вътев, който е собственик на месопреработвателна фирма.

Снимка: btvnovinite.bg

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата – в диапазона от 2% до 13%.

Снимка: btvnovinite.bg

На годишна база цените на захарта и брашното също бележат значителен ръст – с 15 до 20%.

Поскъпват и млечните продукти. При кашкавала и сиренето скокът е между 5%- 6%, а при млеката – между 6%-8%.

Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти – захар, олио, брашно и яйца, показва, че през септември надценките на цените на дребно спрямо цените на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% при захарта и до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В магазинната мрежа най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

От бранша успокоиха, че до края на годината няма да има резки движения при храните, такива, каквито са били при свинското.

„Имаме едно шаване на цената на свинското ниво. То е рекордно ниво от гледна точка на последните 10 години – по-висока стойност не е имало. От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената – тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, посочи Владимир Иванов.

Логически абсурд, но факт, коментира Кирил Вътев.

„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. (…) Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина – два”, разясни Вътев.

Вижте целия разговор във видеото!