До края на годината свинското месо може да поскъпне с 50% в сравнение с началото на годината. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Кирил Вътев, представител на Асоциацията на месопреработвателите.
Той уточни, че преди кризата с африканската чума по прасетата у нас свинското е поскъпнало с 35% в целия Европейски съюз от началото на годината. Заради чумата се очаква то да поскъпне с още 15% до Нова година.
Вътев обяви, че има и отлив на потреблението на свинско меса – с около 5%.
Чумата по свинете е безопасна за хората, това е икономически удар, коментира още представителят на Асоциацията на месопреработвателите.
„Това е безпрецедентна ситуация, ветеринаринтите власти са изправени пред заболяване, което е унищожително за един цял отрасъл. Всички това налага много строги мерки с оглед минимизиране на щетите”, потвърди и проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН.
Вижте повече във видеото!