Една от екопътеките към Седемте рилски езера, които започнаха да се поставят по европейски проект миналата година, се руши още преди да е завършена официално. За проекта бяха похарчени около 2,5 млн. лв.

„Процесът по изграждане на пътеките все още не е завършен, самите пътеки не се рушат, всичко това е направено умишлено. През този сезон имаше доста посещения от туристи в парка, появи се група във „Фейсбук“, която призоваваше да се разрушават парапети, да се изваждат камъни. Факт е, че след зимата проверихме какво е състоянието и то беше добро, имаше съвсем леки разрушавания на места, което е нормално. Дефектите бяха отстранени на момента“, обясни директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов.

Според Андонов това се прави умишлено от хора, които не са съгласни с изграждането на екопътеките. В момента работници отстраняват щетите.

„Пътеката трябва да бъде готова догодина. След този период има пет години гаранция, в които изпълнителят е длъжен, ако нещо се случи, да отстрани дефектите“, добави той.

За вандалските прояви засега не са сезирани компетентните органи, но ако те продължат, управата на Национален парк "Рила" ще подаде сигнал в полицията.