Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала екоинспекцията в Русе. Експертите са извършили оглед на място, като са взели проби от водата и са разпоредили фирмите в района да го почистят.

Силна зловонна миризма на нефт посреща отдалеч всеки, които е решил да се разходи в района. Отблизо гледката е такава – цветните петна плуват по повърхността на реката, а по брега изобилства от пластмасови бутилки, всевъзможни боклуци и особена мазна субстанция. Работещите в района разказват, че проблемът е от години.

„Сигурно е от една година, че и повече, но сега се задържа много”, посочи Бейнур Ахмедов.

Замърсяването е в района на промишлената зона, където има няколко фирми за съхранение и преработка на нефт и нефтопродукти. Хората подозират, че вината е тяхна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Говорят, че там горе имало някаква рафинерия и туй което не се разгражда, го пускат в Дунава”, смята Хамди Ибиш.

За замърсяването са подавани многократно сигнали, но досега без особен резултат. Ибиш заяви, че миналата година са идвали от  ХЕИ – „гледаха, мериха, заминаха, нищо не казаха и продължава същото.” 

От екоинспекцията обясниха, че след поредния сигнал са извършили проверка заедно с Басейнова дирекция и Морска администрация.

Установено е замърсяване от органична субстанция с вероятен източник, най-вероятно някой от операторите на площадката на КТМ. „Ако има отклонения вече ще се предприемат някакви действия за намаляване на замърсяването, ако се установи кой е източникът”, посочи инж. Христо Милков, началник отдел в РИОСВ-Русе.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се резултатите от взетите проби за качеството на водата да са готови до седмица, а фирмите в района са обещали да почистят замърсения участък. Докато това стане, посетителите няма да могат да се радват на гледката към реката.