„Слави Трифонов много сбърка. Той можеше да направи правителство и в момента, в който го бламират да напусне триумфално парламента като победител. Да покаже, че може и има готовност да го направи, защото той си е подвил опашката. В момента старите партии в парламента може да издевателстват над ИТН. Истинската позиция беше да направи правителство и да влезе в парламента. Защото той може да заплаши тези три партии, че може да напусне парламента, а тогава те остават в много негативна светлина. Ако беше бламирано правителството му, щеше да излезе като победител“, заяви политологът Румяна Коларова в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„ИТН може да са били в своята преценка (да откажат мандата – бел. ред.), но това, което ме тревожи, беше, че го направиха много остро и рязко, така че не стана ясно каква е тяхната управленска алтернатива – кои ще са задачите им и кои ще са лицата“, смята политологът Даниел Смилов.

„Вървим към предсрочни избори. Няма консолидирано мнозинство в този парламент, ако имаше, то щеше да излъчи правителство“, каза Смилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него избирателите на Слави Трифонов са представители на „антиестаблишпмънт вота и не се интересуват от политика“, но „резултатите от референдума не са управленска програма“.