Няма разцепление в левицата, но битката със задкулисието в БСП съвсем не е завършила. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Румен Овчаров.

Той коментира въпросът защо въпреки политическото решение на БСП да не подкрепят Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, половината от от присъстващите депутати на левицата гласуваха за него. Това беше обсъдено и на пленума на БСП в неделя.

Тогава Националният съвет прие правилата за избор на нов лидер. За първи път той ще бъде избиран пряко от социалистите.

„Очевидно в групата имаше хора, които твърдо заявиха желанието си да подкрепят Сотир Цацаров – нещо, което политически очевидно не се приемаше от ръководството”, коментира по повод гласуването Румен Овчаров. 

„Партийната повеля е била да не се подкрепи Сотир Цацаров, но именно поради задкулисие се гласували по друг начин. Част от тях са т.нар. Пловдивска група. Очевидно това са хора, свързани с опозицията в БСП”, уточни той. 

Опозиция само на принципа "Дайте да я свалим тази, защото не ни харесва или защото се бори срещу Истанбулската конвенция, не е сериозна", каза той по повод на критиките към Корнелия Нинова. По думите му в тази опозиция няма алтернативна политика, за която да се спори.

„Не мисля, че има разцепление в партията, в БСП ще има наистина вътрешно партиен избор, нещо което никога не е правено. Аз имам сериозни надежди, че това ще даде допълнителен импулс на партията в навечерието на парламентарните избори”, посочи Румен Овчаров.