"Очакванията на избирателите са да се обедини десния вот.  Успешена беше взаимната работа з европарламента, успяхме да вкараме евродепутат от СДС", това коментира лидерът на сините Румен Христов в предаването "Тази сутрин" по bTV по повод споразумението с ГЕРБ за взаимна подкрепа на местните избори тази есен. 

Това е рамково споразумение, а не коалиционно, на много места ще имаме общ кандидат и общи листи, но ще има и отделни, обясни още Румен Христов. 

"Това не е коалиционно споразумение, тогава е рамково споразумение, което дава насоки и стимулира нашите структури да се разберат. Аз предполагам, че на много места ще имаме коалиции, които ще включват и общ кмет и общи листи, но ще има места, където ще преценим, че отделните листи са по-изгодни за двете формации, там ще търсим възможност за издигане на общ кмет, ще имаме и общини, където ще имаме и отделен кмет и отделни листи, най-вероятно", каза Румен Христов.

По думите му засега със сигурност има забрана кандидатите на СДС да се коалират с БСП и ДПС за местния вот.  

Според него важното е големите градове да останат с десни кметове, в градове като Пловдив и София, вероятно няма да има кандидати на СДС.

"Ние търсим възможност в големите градове, където е поголямата дясна общност и от страна на СДС, и от страна на ГЕРБ, защото е знаково примерно София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Заговора, тези големи градове да останат в управление на десницата", заяви Христов.  

Където имаме изявени кандидати от двете партии, ще ги оставим да се състезават благородно, но имаме споразумение с ГЕРБ  на втори тур да се подкрепяме, посочи още Румен Христов.

"По-малкият играч има по-малко влияние, но смятам че СДС се държи достойно и има своята  електорална подкрепа", категоричен беше той и отбеляза, че СДС не е  поемал ангажимент да не се регистрира в ЦИК за местните избори.

Нямам притеснение от проверка за финансирането на СДС , каза още Румен Христов.