Вчерашната буря причини големи щети край морето. Велоалея и подпорна стена рухнаха върху паркинг във Варна. Пет автомобила бяха засегнати.

Компрометирани са около 20 м от велоалеята, която е успоредна на бул. „Янош Хуняди“. Тя е изградена преди 5 г., но подпорната стена не е обновена. Възстановителни дейности все още не са започнали.

Снимка: btvnovinite.bg

Щети има и по автомобила на Йордан Демирев. По думите му процеп е имало още при изграждането на велоалеята.

„Имаше едни големи метални плочи за тротоар, изринаха се за един ден с багери и започнаха едни камиони да сипват чакъл. За ден-два се постави асфалт. Според мен, грешката беше, че качиха един голям валяк, който като започна да тромбова, целият ни блок се тресеше. Още тогава се спука подпорната стена“, обясни Демирев.

Той допълни, че живущите в района са пуснали сигнал в общината за ставащото, но са получили само временно решение на проблема – поставена е ограда.

„От кмета на Община Варна е разпоредена проверка дали са получавани сигнали, при установяване на такъв сигнал и съответно необработването му – длъжностното лице ще бъде санкционирано“, обясни Тихомир Тимов, нач. отдел „Общинска инфраструктура“.

Снимка: btvnovinite.bg

Тимов каза още, че велоалеята е изградена въз основа на проект, който не е включвал ремонт на подпорната стена. Той беше категоричен, че още днес ще започне работа по възстановяването на стената.

„Община Варна ще се съобрази с всички законови разпоредби, затова предполагам, че собствениците на пострадали автомобили ще бъдат обезщетени“, заяви Тимов.