Продължават преговорите между ЦИК и „Сиела норма“, съобщи Росица Матева в предаването „Тази сутрин“. Според говорителя и зам.-председател на ЦИК единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила норма“, поради сключен на 6 февруари договор.

„Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни Матева.

„Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България“, каза още Росица Матева.

Тя посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела норма“.

„В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим“, заяви Росица Матева.  

По думите ѝ ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции, обясни говорителят на ЦИК. 

Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите, според Матева. Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, посочи тя.