„Надявам се това да бъде сделка между ЦИК и „Смартматик“, ако имат нужда, аз съм казал, че ние абсолютно безплатно ще помогнем в тази сделка, но само ако ни помолят“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“.

„Сиела норма“ е фирмата, която достави 9600 машини за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. Сега от нея се очакваше да осигури още 1500 устройства за предсрочния вот на 11 юли, на който машинното гласуване е задължително в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина. За тези допълнителни машини ЦИК определи бюджет от 6,5 млн. лв., а фирмата поиска двойно повече – 15 млн. лв.

Тодоров каза, че лично е съдействал за среща между служебния кабинет и представители на „Смартматик“. Не бягаме от отговорност, но не искаме да бъдем потърпевши, уточни той.

Директорът на „Сиела Норма“ отново повтори, че фирмата не може да си позволи да загуби 7 млн. лв. От думите му стана ясно, че най-вероятно ще са на загуба 500 хил. лв. и ще го преглътнат заради упреците, че искат да провалят изборите.

На въпрос дали извиват ръцете на правителството той отговори: „Ние сме толкова малки, че не можем да си помислим да извиваме ръцете на когото и да било. В историята на България огромни компании изчезват, като воюват с държавата. Как да си го помислим“.

Той призова ЦИК да ускори приключването на досегашния договор, по който им дължат 43 млн. лв. с ДДС. Малко е като експеримент -  ние докога ще издържим и кога банкерите ще дойдат да ни опишат имуществото, коментира Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото!