"Няма да подам оставка, това изказване беше ирония от страна на Бойко Борисов. Не съм нарушил нищо. Имаме дори страхотни резултати за няколко месеца", заяви служебният енергиен министър Росен Христов в „Тази сутрин“.

"Вижда се цената на газа, която е под борсовата. Служебното правителство се справя с кризите, само вижте пускането на интерконектора", добави Христов.  

Вчера в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че е ядосан на служебния енергиен министър.

"Работата на служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"?, попита Борисов. 

Росен Христов отговори, че никого не е нападал. 

"Ако погледнете записа от моето изказване, ще видите, че аз там буквално говорех за действията на "Булгаргаз" и не съм цитирал имена", каза днес Христов. 

Той обясни, че е заварен хаос в енергийното министерство и че се е борил не да продължим доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ. 

„Нашите анализи показват, че ако сметнем за база договора с „Газпром“, газът, който е купуван от порядъка на 30%, закръглена сметка. А има решение цената да е по-ниска. С новото ръководство на министерството и новото ръководство на „Булгаргаз“ намерихме такова. Ние сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата, включително и за декември“, каза той.

АЕЦ "Козлодуй" - какви са загубите след спирането на шести блок?

"Спирането на АЕЦ „Козлодуй“ е довело до пропуснати ползи от около 10 000 000 лв. Не сме внасяли електроенергия, но е могло да изнесем повече", посочи Росен Христов.

„Шести реактор беше изведен по план до 3 ноември. Тогава трябва да прекъсна, да свърши ремонта, а колеги се опитаха да го пуснат предсрочно. Не успяха и ремонтът продължи. Така след датата, която ще бъде пуснат 3 ноември, ние започваме да търсим пропуснати ползи“, каза служебният енергиен министър.

Той обясни, че имаме капацитет да произвеждаме, дори да е спрян единият блок на централата.

„България е нетен износител и винаги е била такъв. Ние не внасяме енергия, мощност и е разчетено, така че дори да е спрян единият блок на АЕЦ-а, ние имаме капацитет да произвеждаме“, добави Христов.