Детска площадка с в столичния квартал „Белите брези” е в изключително лошо състояние. На нея си играят деца от няколко блока, но родителите сигнализират, че повече от 10 г. не се намират пари, за да се ремонтира мястото.

Според родителите, съоръженията са стари и не са безопасни. Те казват, че им се е налагало сами да заваряват люлките на площадката. Пясъчникът пък се превръщал в кална яма през дъждовните дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Площадката е в това състояние от много време, моят син е 10-годишен и от тогава не се е променила. Искаме дечицата да играят в едно безопасно място. Много пъти сме сигнализирали на общината”, посочи Емануела Станоева. Друга майка допълни, че е имало случаи, в които децата са се наранявали.

Главният архитект на район „Красно село” Христо Кючуков обясни, че от 2016 г. към него официално не е имало заведено искане за одобряване на проект за преустройство на площадката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук имаше неясноти, след които се установи, че няма Акт за общинска собственост за терена. След като се направи, може да има процедури за одобряване на проект за детска площадка. Процесът може да приключи в рамките на година”, посочи представителят на Столична община.

Родителите обаче са на мнение, че ако ремонтът се забави, площадката ще остане без деца. Те настояват тя да придобие съвременен изглед, с обособени кътове за по-малките деца и да бъде съобразена с извикванията за безопасност.