Родители обвиняват в насилие учителка от детска градина в Дулово. Общината и регионалният инспекторат по образование в Силистра направиха проверка по случая.

Родители са внесли жалба за насилие в  детска градина "Щастливо детство" в Дулово. Обвиненията са към учителката Гинка Костова.

„Оплакванията за насилие, според мене, са малко силно казано, говорим за физическо насилие и съответните институции вече са задействани и в най-скоро време очакваме техните решения, техните становища, и в зависимост от това какво ще бъде становището, ще предприемем и съответните мерки”, обясни Ваня Неделчева, директор на ЦДГ "Щастливо детство".

Родителите твърдят, че децата им са стресирани и дори отказват да отиват на градина.

"Моето дете казва, че е удряно по главата, други деца също казват, че са блъскани, че са притискани до стената и най-вече се оплакват от крясъци и викове, най-вече от това", твърди Василе Халил, родител.

"Детето толкова се уплашило, че не иска да ходи на градина. Всяка сутрин с плачене, с рев, така съм го водила. Между другото, нашият също се напикава, сега с доктора съм говорила, от стрес, каза, от всичко може да се случи. И си гризе ноктите", разказва  Фатмегюл Каба, баба на дете от детската градина.

Учителката Гинка Костова отрича обвиненията. "На деца не съм посягала, имам доста стаж зад гърба си, нито съм обиждала дете, текат проверки в момента,  нека когато приключат следствията, аз ако съм виновна ще си поема цялата отговорност”, категорична е Гинка Костова.

Има и  родители, които защитават учителката.

„Ако някой докаже, че тя се държи лошо с децата, аз също съм "за" да я махнат – това са деца. Но да махат учител, който си върши работата толкова години просто защото е неудобен,  не знам, за мен не е редно…”, смята Емилиян Симеонов, родител.

След проверката на общината, кметът д-р Юксел Ахмед е издал заповед директорката да вземе мерки за  безопасността на децата. А проверката на  регионалното управление показва, че има основания за безпокойство и се препоръчва на директора на детската градина да наложи административно наказание на Гинка Костова. 

За bTV директорката коментира, че ще реши какво да е наказанието, след като се консултира с юрист. Родителите обаче не са доволни от проверките и са изпратили сигнал до Комисията за защита от дискриминация.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!