Това е Христо Илчев, оцелял след повече от три часа в ледените морски води до Китен. Екип на bTV го намира в дома му в Ямбол часове след като е изписан от болницата.

В утрото на 8 май с приятеля си Недко влизат навътре в морето с моторна лодка, но уловът е слаб и решават да се прибират. Тогава ги връхлита огромна вълна, която залива лодката.

"Голямата вълна заля и го удари. Същата вълна удари и мене, зъбите си счупих, краката си натроших. Голяма вълна, ние не можахме да я видим, не бяхме с носа към вълната, ако бяхме с носа нищо нямаше да стане, лодката щеше да си мине. Лодката се напълни с вода и тогава се обърна“, разказва Христо Илчев.

„Викам, „Недко, дръж се, ще дойда при теб, дръж се.“ Отидох, хванах го и го измъкнах. „Викам, хвани се ей тук. Не ти трябва багаж, всичко потъва, всичко потъва“, спомня си още той.

Борбата за живот сред водите на бурното море продължава с часове. Христо прави всичко, за да спаси приятеля си.

„Качих Недко на носа, то носа се вижда. Викам “Дръж се тук, на мен.“ Като че ли не беше толкова студено, плюс това бяхме с жилетки.

Викахме за помощ, ама то не се чува. Отгоре е видял сигурно и е казал, че ние сме там, иначе големи вълни, голямо чудо”, споделя рибаря.

Христо твърди, че чудо е изпратило спасители към тях. Бедстващите мъже са забелязани от двама рибари от Карнобат, които рискуват и пускат лодка в бурното море, за да ги извадят. Това са последните спомени на Христо, след което губи съзнание и едва в болницата разбира, че приятелят му се е удавил.

“Дрехите ми бяха целите в пясък и не могат да ме вдигнат, те са двама човека, по пясъка ме теглят. Искам да ги видя. Аз ще ги намеря, ще отида в Карнобат, в полицията няма как да не ги знаят кои са. За мен са герои, това са герои”, казва Христо Илчев.

Загиналият 62-годишен мъж работи като стругар в Ямбол, има жена и дъщеря. Лодката била негова сбъдната мечта. Купил я миналата година, а Христо му помогнал да я избере, после се снимали за спомен.