Рибари от Перник алармират за екологично бедствие в язовир Пчелина. Те обвиняват институциите за измирането на рибата във водоема и за замърсяването на река Струма.

В знак на недоволство организират протест.

Демонстрантите символично погребаха река Струма пред сградата на районната екоинспекция.  Очакват от властите да установят източника на замърсяването.

Сигналите за проблема са от преди няколко месеца. Тогава областният управител на Перник обяви, че са взети проби, които показват занижени нива на кислород в дълбочина.

Язовирът се пълни от река Струма, която минава през индустриалната зона на Перник и често бива замърсявана.

Според гражданите, институциите не контролират адекватно замърсителите на река Струма. Протестиращите искат язовирът отново да бъде зарибен. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки многобройните ни сигнали и апели към общината, РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция-Запад – кучетата си лаят, керванът си върви. Не сме получили отговор, за тях виновен няма”, каза Марио Антонов.

От РИОСВ-Перник посочиха, че яз. Пчелина е построен с цел да бъде утайник на промишлените води, формирани от дейността на индустриалните предприятия в района. По думите им, всяка година по едно и също време рибата във водоема умира.

Снимка: btvnovinite.bg

„За всички сигнали за замърсяване на р. Струма е реагирано и не е установено наличие на умряла риба. Замърсителите са установени и санкционирани”, допълни Анелия Дренска от РИОСВ-Перник.