Какво е да отидеш на село от големия град и да правиш неща,  за които едва ли си смятал, че ще се наложи.  Да предизвикаш себе си в "Резиденция Баба". Така се казва кампанията, която тази година се реализира в три Видински села.

Избираме село Кошава – на случаен принцип. И що да видим. Още в първия ден след пристигането си петима  млади хора, които една се познават, вече са екип. С косачки и  ръчни ножици привеждат в ред градинката в центъра на Кошава.

Снимка: btvnovinite.bg

Светлана е от Бургас, а Калоян – от Сливен.

„Като за начало, харесва ми спокойствието да съм на село, три седмици, толкова дълъг период не съм се отделял от дома. Освен това получих знания за готвене, за градинарство. Запознах се с хора, които никога не съм виждал, както и със самия край, никога не съм стъпвал в Северозападната част на страната ни”, споделя Калоян.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът Венелин Венелинов се хвали с късмета си. И не ги оставя. „Ще окосим централната улица, ще заградим спортната площадка”, планира той. 

За разлика от много други села, Кошава си има плюсове – фабрика за гипс и винарна, безработица няма, а стопаните са гостоприемни. 

Снимка: btvnovinite.bg

70-годишната Цветанка Александрова е приютила две момичета от София. Проектът събира под един покрив Християна, която е професионален танцьор, и Грета от компания за маркетингови проучвания. Преди това не са се познавали.

Стопанката ги учи кои чушки за какво са – кои за низане и кои за туршия. За големите жеги, когато в градината не може да се стои, домакинята е измислила друго – като уроци по плетене и по влашки. 

В труд и раздумки дните се нижат лесно. Престоят на село ще трае още седмица.