Националният съвет за кино избра филма „Áга" на режисьора Милко Лазаров за българско предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия „Оскар" за чуждестранен филм.

Режисьорът и неговият оператор Калоян Божилов разказваха за предизвикателството да създадеш една кино история от земите на вечния лед и за шанса да преминеш по червения килим в студиото на „Тази сутрин”.

Лентата е снимана на -40 градуса в Сибир и поставя много предизвикателства пред екипа. В първия снимачен ден камерата замръзнала.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато вече беше -20 градуса се чувствахме окей”, пошегува се режисьорът Милко Лазаров, който разкри, че не е имало павилиони и място за почивка за екипа по време на снимките върху замръзналата река Лена.

Снимка: btvnovinite.bg

„Процесът беше много приятен, макар че имаше доста предизвикателства за решаване”, категоричен е операторът Калоян Божилов, който разкри, че е имало специална подготовка за екипа и техниката.

В своята творба Милко Лазаров представя живота на жителите на Далечния север отвъд Арктическия кръг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Темата ме вълнува от малък. Може би заради Амундсен”, разкри режисьорът.

„Ага” е филм за последното семейство в метафоричен смисъл”, разказа за посланието и замисъла на творбата си Лазаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Лентата е копродукция на три държави и вече е получил над 40 престижни кино награди, а сега предстои да ни представи в надпреварата за „Оскар”.

„Нямаме големи очаквания. Оскарите не са като другите фестивали”, заяви Лазаров, който отбеляза, че филмът му вече живее отделен живот и не знае вече колко призове е спечелил.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се представи добре на Оскарите, трябва да се направи рекламна кампания сред членовете на Академията, а затова трябват пари, обясни режисьорът.

„Ако има български компании, които искат да ни помогнат да направим една достойна кампания за филма в Холивуд и парите им са чисти, ние сме отворени към тях”, отправи покана към бизнеса Лазаров.