След края на морското си турне първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда - "Море на вятъра“, пристига в София с официална премиера на 17 септември от 19:30 ч. в Дома на киното.

Лентата проследява приключението на двама сърфисти, осъществили уникалното по рода си скоростно прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море.

Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов и продуцент Атанас Куцев представя рекордното постижение Wind2Win Challenge на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище „Акаша”.

Предизвикателството Wind2Win беше осъществено през миналата година като част от усилията й в борбата с пластмасовото замърсяване.

Освен двамата главни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова, капитанът на следващата ги експедиция Явор Колев, делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и красиви природни кадри.

30-минутната продукция „Море на вятъра“ вече гостува с няколко прожекции на ключови черноморски локации, станали част от пътя на двамата сърфисти и съпровождащия ги екип.

Филмът ще може да бъде видян в София на 25 септември, отново в Дом на киното, на 28 септември в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, както и на 9 октомври в бар „ПЕТЪК“. През септември и октомври българските зрители ще имат възможността да видят филма и във Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен и други.