Премиерата на филма "Ботев" се състоя на 3 март. Лентата е заснета с даренията на хиляди българи, вече е гледана от хиляди хора и ще бъде прожектирана в училищата у нас. Филмът разказва за революционното дело на поета публицист и събитията от 1876 г., когато слиза с четата си на козлодуйския бряг и загива за свободата на България. Режисьорът Максим Генчев и актьорът Деян Жеков гостуваха в студиото на "Тази сутрин", за да разкажат интересни подробности за филма "Ботев".

"Филмът започва с експониране на героя - кой е Ботев - през гледната точка на другите персонажи", каза Генчев.

"Хората знаят повече за Ботев, отколкото за другите наши герои, защото Захарий Стоянов е направил един прекрасен роман за него - казва се "Опит за биография на Христо Ботев". Този роман е свещен. Той е първият български роман, който излиза в нашите книжарници", допълни режисьорът.

"Догато се подготвях за ролята, гледах да чета самия него. Защото той остава вечен – той остава жив и досега. В това, което е написал, той е целият", каза Деян Жеков за Христо Ботев.

Актьорът е категоричен, че когато се страхуваме или когато имаме нужда от приятел, можем да прочетем Ботев и да видим, че този приятел е там.

"Той наистина е скърбял за нормалния човек, за невинния човек", заявява Жеков.

"Той се е борил с неправдата, която виждаме и до ден днешен - било то църква, политика - има неща в живота ни, които са изменени, които мачкат малкия човек", каза актьорът.

"Аз си казах: Ако не намеря подходящия човек, няма да правя този филм. И го намерих", каза Генчев.

"Президентът хареса филма. Той каза "да" на филма. При това много компетентно и точно", допълни режисьорът.