На 6 януари се навършват 174 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. В Калофер е кулминацията на тържествата. Стотици българи дойдоха на мемориалния комплекс в града, за да отдадат почит.

В Националния музей "Христо Ботев" в града всеки може да се докосне до живота и делото на поета революционер. В града е и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-рано през деня бяха поднесени цветя и венци пред паметника на Христо Ботев в родната му къща, както и на неговата майка Иванка Ботева. 

Потокът от хора, желаещи да видят личните му вещи в родната му къща през целия ден не секна.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган.

Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения".

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!