За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това заяви в „Тази сутрин“ адвокат Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. 

Миналата седмица стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ – обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „Белене“. 

„Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума, проведен през 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, каза юристът. 

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. – вече не е в сила. 

„На г-жа Петкова (б.р. Теменужка Петкова, енергиен министър) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава правителството и народните представители, и потенциалните инвеститори, че всичко е наред“, каза Касчиев.

Според адв. Белянова тези пропуски обричат проекта и той няма да се реализира. „Това не е първият случай, при който информация се представя невярно от министър Петкова, по абсолютно манипулативен начин. Същото беше положението при наказателната процедура срещу България по газовото дело“, каза още тя.