В Перник днес нямат вода от рано. Причината – ремонт на крана, който постоянно е подавал вода към индустриалната зона на града, независимо, че в това време за живущите е бил въведен воден режим.

„Имам уверението от „Софийска вода”, че най-късно до 21 ч. ще има водоподаване нормално към перничани. Имам уверението към ВиК дружеството, че утре ще има толеранс и няма да бъде прекъсвано водоподаването на перничани за сметка на това, че те днес няма да ползват никаква вода”, каза в ефира на bTV кметът на Перник – Станислав Владимиров.

Той се обяви против предложението на КЕВР да се вдига цената на водата за перничани: „Това е изключително нелепо предложение. Няма как при воден режим, при тази криза, при това изпитание да им се повишава цената на водата”.

Около 30 л. вода в секунда е изтичала от повредения кран към индустриалната зона, каза прокуриста, временно оглавяващ ВиК – Камен Каменов.

Предстои обаче, след като се разкопае мястото, това количество да се изясни с точност. Каменов също се обяви против поскъпването на водата в Перник.

„Аз мога да заявя категорично, че такова увеличение няма да бъде прието в този момент. Аз най-малко ще подпиша такава заповед, защото това, което от КЕВР се предлага, това е цена, която може да се увеличи. Без заповед на управител на ВиК тя не може да се въведе. Управителят може да не се съгласи с това увеличение. Аз ще предложа и то е прието от МРРБ, че ще поискам бизнес плана да бъде преработен. Не само да не се увеличава водата за тази година, но за и за изрядните платци да има по-ниска цена”, коментира Каменов.

Той призова хората, които имат задължения към ВиК да отделят средства, за да се издължат. В момента задълженията на абонатите са около 13 млн., а по думите Каменов по-голямата част са задължения именно на населението и много по-малко на предприятията.

„ВиК в момента е в такова състояние, в каквото е и язовира – в лошо финансово и кадрово състояние”, посочи Каменов.

Във връзка със задълбочаващата се криза с язовир „Студена” от понеделник ще има нов режим в Перник. В централната част на града вода ще има от 14 ч. до 22 ч., а в горните квартали – от 5 ч. сутринта до 13 ч.