Серията бомбени заплахи срещу училища буквално парализира учебния процес последните два дни в някои големите градове. От вчера на прицел е и Университета за национално и световно стопанство, който също беше евакуиран.

Получихме вчера имейл малко преди 9 часа. Уведомихме МВР, като оттам реагираха бързо, обясни проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. Полицаите са претърсили района.

„Проблемът е, че ние сме голям университет. 44 декара е разгърнатата площ, а на ден влизат 10 хил. студенти. За няколко часа беше извършена проверката“, добави той.

Ректорът посочи, че предстои ден на отворените врати, както и седмица на университетската книга.

„Вчера бяха отменени няколко премиери и прожекция на филма за Кристиан Таков. Те ще бъдат пренасочени и за други дати, но се надявам бързо да се реагира, за да знаем дали подобни заплахи са фалшиви и дали да спираме учебния процес“, допълни проф. Димитров.

„Каквото и да извършите в света остава следа. В този имейл само думичката „училище“ беше заменена с „университет“. Ако зачестят подобни заплахи, обмисляме нови мерки, които да намалят риск. При сегашното ниво на риск не се налага това. Самата систематичност подсказва, че не е сериозна атака, а игра на начинаещ хакер. Въпреки това не трябва да се подценява“, подчерта ректорът на УНСС.

Университетът ще бъде отворен в 8 часа.