„Това е ярък показател за промените на климата, защото България е в една област на Западните Балкани, включително и Гърция, която преминава към един по-сух и горещ климат. Мрачните прогнози, както на учени от Института по метеорология и хидрология у нас, така и на чуждестранни учени, са че температурата до края на 2100 г. ще се повиши с 6 °C, а оптимистичните са, че ще се повиши с 3-4°C“, каза проф. Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател.

По думите му повишените градуси ще повлияят на всеки аспект от света ни такъв, какъвто го познаваме. А той го е видял с очите си – на Антарктида, където ледовете прогресивно се топят.

 

„Климатът е една взаимносвързана система за цялата ни планета. Не може нещо, което става в една част на планетата, да не влияе на другата. Знаем колко са важни океанските течения, циркулацията на въздушните маси, но всъщност  цялата Земя зависи от тях – така че действително, трябва да се вземат мерки“, каза още проф. Пимпирев.

Той обясни, че от 1980 г. с всяко десетилетие глобалните температури се покачват. Така и всяко следващо лято е по-горещо от предходното.

„Човешката дейност оказва влияние, но няма начин – ние не можем да си изхвърлим автомобилите, не можем да не изследваме Космоса, не можем да си изхвърлим мобилните телефони, защото във всяка една новост на техниката, която улеснява нашия живот има частици метали, които се добиват от земята – добиваш ли ги от там, ти неминуемо по някакъв начин замърсяваш“, каза още професорът.

Изследователят забелязва най-силно промените в климата именно докато е на полярни експедиции до Антарктида.

„Там липсва антропогенното (причинено от човек – бел.ред.) замърсяване, но климатът засяга цялата земя и индустриалното замърсяване на другите части от света оказва влияние и на Антарктида. Ние сме повече от 30 г. там и наблюдаваме повишаване на температурите с всяко десетилетие“, каза той.

И уточни, че мерките, които трябва да се вземат, за да опазят климата, са в ръцете на индустриалците и политиците.