Рекордна пратка пари задържаха на ГКПП „Капитан Андреево“. Само в един автобус, митничарите откриха укрити на различни места над 1,6 млн. евро. За два дни на граничния  пункт са установени три случая на недекларирана валута. 

Парите са били укрити в три автобуса, спрени за проверка в рамките на 24 часа по редовна линия от Румъния към Турция.

„Това, което към момента можем да кажем със сигурност, че наблюдаваме обичаен, повтарящ се модел на пренос на тази валута от Румъния за Република Турция. Случаят е предаден на разследващите органи, които извършват разследвания под надзора на прокуратурата и вероятно те ще установят дали има такава връзка“, коментира началникът на митнически пункт „Капитан Андреево“ Георги Господинов в „Тази сутрин“.

„Валутата беше открита на четири различни места в множество пакети, като най-голямото количество беше в бутилка за сгъстен въздух. Също така се откри и в стъпалото на автобуса“, разкри Господинов.

„До края на 2021 година наблюдавахме случаи на задържана валута в товарни автомобили. Нашите предположения, на нашето разузнаване, са, че трафикантите на този вид стока вече така да го наречем, се пренасочиха и търсят алтернативи. Автобусът съдържа повече тайници и проверката е изключително трудна“, каза Господинов.