Започна проверка по случая с пропуканата къща в Пловдив. Очаква се в рамките на 10 дни Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) да излезе с протокол за причините, довели до инцидента, заяви Мария Дончева, ръководител на РДНСК-Пловдив.

„Все още не мога да говоря за нарушения, извършен е оглед на място. Подливането на съществуващите основи е поддало, вижда се с просто око. Цялата строителна документация ще бъде разгледана, експерти също ще изготвят конструктивни експертизи“, добави тя.

Собственикът на строителната фирма отказа коментар, но е заявила пред пострадалите, че фирмата не носи вина за пропукването.

Според Мария Дончева къщата не може да бъде укрепена и трябва да бъде съборена и след това - възстановена.

В момента семейството живее на квартира, осигурена от строителя на жилищната кооперация, чийто строеж е спрян.

Пукнатините продължават да се увеличават и се очаква всеки момент къщата да рухне. Пейо Костадинов и майка му още не могат да повярват, че целият им живот остава затрупан в разцепената 70-годишната сграда. Останали само с дрехите на гърба си.

"Абсолютно цялото ни имущество остана вътре - с дрехите, прибори, техника, мебели, дори документи. Имаме само това, с което сме облечени", каза пострадалият.