Снощи се наложи спешна евакуация в Пловдив. Строителен изкоп застрашава от срутване двуетажна сграда, в риск е и съседен имот.

Къщата е силно наклонена на една страна и според експертите е опасна за обитаване. Част от покрива също се е срутил.

Снимка: btvnovinite.bg

До напуканата къща е трябвало да се построи жилищна кооперация.

Засегнатият имот е бил на калкан с друга къща, премахната от строителя. Именно при отстраняването се случва този инцидент. За щастие, обитателите не са били у дома си по това време.

Зам.-кметът на р-н „Източен“ в Пловдив Атанас Кунчев обясни, че сигналът при тях е постъпил вчера около 14 ч. Направен е оглед от главния инженер на района. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Констатираха, че къщата вече е негодна за обитаване. Има некачествено укрепване и при дъждовете явно е поддала някоя от основите, които са каменни. Хората са настанени от строителя в негов апартамент“, заяви Кунчев.

Той обясни, че е написан констативен протокол, който днес ще бъде връчен на собствениците, с който да предявят искания към инвеститора за обезщетение.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него засегнатата къща трудно може да се укрепи. Обясни, че първо трябва да се укрепи основата, да се премахне покривът, да се премахне напуканата конструкция и след като стигнат до здрави основи – отново да се възстанови къщата.

За обекта има влязло в сила разрешително за строеж. Инвеститорът ще бъде санкциониран от РДНСК.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!