Статията на „Шпигел“ за това, че България е екстрадирала хора по искане на Турция в разрез с европейските практики идва в правилния момент, а натискът над е целенасочен.

Това заяви бившият зам.-външен министър и дипломат Милен Керемедчиев. Преди дни излезе разследване на авторитетното немско издание, в което се посочва, че след опита за преврат в Турция през 2016 г., българският премиер Бойко Борисов е помогнал на Анкара в преследването на политически опоненти на  президента Реджеп Ердоган. Това се е случило с помощта на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, се твърди в статията.

За „Тази сутрин“ Керемедчиев обясни, че в момента има изостряне на отношенията между ЕС и Анкара заради напрежението между Гъция, Кипър и Турция. Според него атаката се води от Франция, докато Германия играе ролята на „буфер“, а България е единствената близка на Турция страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Той подчерта, че предстои среща на Съвета на Европа, на която ще се обмислят санкции срещу Анкара, а България може да наложи вето. Това може да означава, че ЕС няма да има обща позиция.

Позицията на Сотир Цацаров и МВР

„През август 2016 г. Абдуллах Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура“, коментира Сотир Цацаров

А от МВР обясниха: „За същото лице Дирекция „Миграция“ е установила, че към онзи момент не е подавало молба за международна закрила в Държавната агенция за бежанците, както и че на по-ранен етап му е било отказано убежище от администрацията на Президента на Република България. В този смисъл турският гражданин Абдуллах Буюк е пребивавал незаконно в страната и без валидни документи. Дирекция „Миграция“ е установила още, че през февруари 2016 г. същият е проникнал на територията на Република България с невалидни лични документи“.

Случаят „Буюк“

Вниманието към 43-годишния Абдула Буюк се засили след изказване на турския вътрешен министър на площада в Анталия по време на митинг в защита на демокрацията през 2016 година.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България“, заяви Мевлют Чавушоглу.

Исканията за екстрадиране на Буюк към България са няколко. По обвинение за това, че той е участвал в създаването и ръководенето на въоръжена терористична организация. Последното е от февруари 2016 година.

„Съдът се е произнесъл за него в края на март. За въпросното лице отказва екстрадиция“, обясни тогавашният правосъден министър Екатерина Захариева.

След това Буюк остава у нас, в София. Името му се свързва с фирма, която се занимава със софтуер и компютърни части. На адреса на компанията обаче човек с това име няма.

Тогава наш екип се свърза с него по телефона: „Аз съм просто един бизнесмен. Не знаех, че ме търсят. Чух за това  от новините тази сутрин. Не се споменава никакво име, не се споменава моето име. Може да е друг човек от Турция“, каза той. По думите му се намира легално в България, но не вярва на Турция.

Марин Марковски е адвокат на Буюк: „Дали е точно той, се очертава една загадка - психологическа и политическа. В казуса за неговото екстрадиране турските институции проявиха изключителен интерес. Даже мога да кажа - некоректен. Самият консул беше в залата. Излезе нервен, даже вратата беше шумно затворена, може да е случайно. Аз съм убеден, че и Ердоган да беше дошъл, българският съд нямаше да го екстрадира“, обясни той.

Само 10 дни по-късно позицията на властите у нас се завърта на 180 градуса. След обмен на информация с „Интерпол“ пристига информация, че той представлява заплаха за националната сигурност на страната и е задържан в столичния квартал „Младост“. Изведен е веднага през ГКПП „Капъкуле“ при Одрин.

Повод за извеждането му обаче е че Буюк пребивава в страната с невалидни документи. За неговото извеждане не е уведомен нито омбудсманът, нито Българския хелзинкски комитет.

Мнението на експертите

Керемедчиев обясни, че е България не е дала шанс за политическо убежище. Според него е много вероятно той да е влязъл у нас с валидни документи, които обаче да са били анулирани от Турция и така мъжът да пребивава незаконно у нас.

По думите му има две решения на съда, но е намерена вратичка в закона.

Снимка: btvnovinite.bg

Бившият консул на България в Одрин Георги Димов подчерта, че случаят е бил „еманация на бруталната полицейщина в България“. Според него има заиграване с термините „екстрадиция“, „депортиране“, „експулсиране“.

Димов уточни, че именно за „експулсиране“ става въпрос при случая с Буюк – тогава, когато дадена страна поиска неин гражданин да бъде върнат. Той беше категоричен, че съдебни решения не се коментират, а се изпълняват.

Според Димов прокуратурата е отговорна за незаконното влизане и излизане на 7 гюленисти у нас, тъй като е имало на два пъти нарушение на границите – на влизане от Турция и на излизане при Русе.

„След това ги хванаха в Румъния и тогава подчиненият на Сотир Цацаров прокурор в Русе не им повдигна обвинения, защото бил зает. Ако те имаха обвинения, щяха да имат адвокатска защита, омбудсман, НПО и т.н.“, подчерта той.

И продължи: „За ЕС и САЩ гюленистите не са терористи, за разлика от позицията на Анкара, която никога няма да бъде променена. Затова случаят е още по-грозен“.

Вижте още във видеото!