Да легнеш на операционната маса за безкръвна операция, но да се събудиш с голяма рана. С това се сблъсква жена, която разбира, че й е направена операция, за която не е дала съгласие. От болницата дори й искат пари, въпреки че тя се поема от Здравната каса. Поискани й са 1540 лв. за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет „Комфорт” и избор на екип, за които също липсва съгласие.

По закон тези суми могат да бъдат изисквани по три направления – самостоятелна стая с или без придружител; самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, меню за хранене по избор; избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е една отвратителна система, в която те порят хората, буквално като шарани, за да могат да изцеждат Здравната каса. Взимат съгласието на пациентите за една операция, правят друга. И тогава искат и да заплатиш за нея, въпреки че тя е покрита от НЗОК”, разказва жената, която иска самоличността й да не бъде разкрита.

„Не искам когато изляза на улицата, лицето ми да бъде свързвано с това, което съм преживяла, защото за мен това е най-тежкият период в моя живот. Това е най-големият ужас, който някога съм преживявала. И то не по мое съгласие”, разказва още тя.

Болницата е медицински комплекс "Д-р Щерев". През 2017 г. младата жена влиза за планирана гинекологична операция на миомни възли. По документи и уговорка – безкръвна. Вижда документа, на които пише пакет „Комфорт” и избор на екип, за които трябва да заплати. Оставя го неподписан.

Снимка: btvnovinite.bg

Започва операцията, а жената се събужда, без да подозира какво ще види. Тя предостави и документи на екипа на bTV. Подписала е информирано съгласие, че само при непредвидени обстоятелства хирургът може да се вземе решение за провеждане на процедури, различни от планираните. В същото време оперативният протокол показва – усложнения по време на операцията не е имало.

Снимка: btvnovinite.bg

Според епикризата е направена отворена операция - лапаротомия. За нея пациентката не дължи нищо на болницата, защото тя се поема от Здравната каса. Оказва се обаче, че дължи 1540 лева. Съпругът на пациентката снима прегледите при лекарката, без нейното знание, за да имат доказателство.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството отказва да заплати исканата сума и завежда дело срещу болницата. Въпреки настояването на екипа на bTV, от медицинския комплекс отказаха интервю. Те изпратиха писмена позиция, в която заявяват, че стремежът им е бил за безкръвна операция, но в хода на подготовката на пациентката е взето решение, че тя не би била достатъчно решение. 

До адвокат Христина Николова често достигат подобни казуси. Причината за исканите пари за операцията, която се поема от НЗОК, си има обяснение.

„Целта в случая е била да се вземат пари за този така наречен пакет „Комфорт” още веднъж”, поясни адвокатът.

От болницата казват още, че пациентката първоначално е дала своето съгласие за избор на екип и пакет "Комфорт". След това обаче, без да е ясно кога точно - отказала да го подпише. От Медицинския надзор са направили проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

„В хода на проверката са констатирани нарушения на нейните права като пациент във връзка с цялостния й диагностично-лечебен процес, касаещ медицинска документация и оперативни процедури”, обясни Емил Велчовски, директор на "Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството”.

Съставени са два акта. Наложена е глоба както на болницата, така и на лекарката – по 500 лв. Болницата заплаща глобата, а лекарката я обжалва. Образувано е наказателно постановление. Решение трябва да вземе съдът. Гражданското дело, което пациентката е завела, също все още не е приключило. 

Ето и какви са санкциите за нарушения при допълнителни услуги:

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпросът с информираното съгласие се подценява масово. Още мнозинството от лекарите, пациентите и дори юристите не знаят, че съществува такъв задължителен текст в закона”, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му дори и някъде да се дава информирано съгласие, това се прави формално.

„В този случай определено се касае за нарушаване правата на пациента. Нарушени са първо правилата за информирано съгласие, които са част от професионалните и етични взаимоотношения между лекар и пациент. Ние се самосезирахме и изискахме да ни бъде предоставена информация по случая”, обясни д-р Петко Загорчев, зам.-председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз.

Той се ангажира, че още на първото заседание на комисията на 21 юни този случай ще бъде разгледан.

„Ние ще се произнесем, а съответният административен орган трябва да наложи санкции. Ние не налагаме глоби и не лишаваме от права”, поясни д-р Петко Загорчев.