Продължава разследването на bTV за нередностите в домовете за възрастни хора. Във вторник журналистът Габриела Андреева разказа за поредния случай на разочаровани роднини от услугите на дома в село Рояк. В новия епизод на разследването ѝ тя показва още по-куриозен случай – дом за възрастни хора във Варна, който работи без лиценз.

За съжаление, в този дом има и ужасяващ смъртен случай след бой между двама от неговите обитатели.

64-годишният Петко Ангелов губи живота си на 20 юли миналата година след жесток побой от друг домуващ в частен дом за възрастни хора „Свети Георги“ във Варна. За случилото се ни разказва дъщеря му, която води дело срещу извършителя и срещу липсата на реакция от страна на персонала.

„Баща ми е бил открит в 22:30 ч., два часа след като са им раздали лекарствата, целият в кръв и рани. Санитарките решават, че ще го измият и ще го отделят сам в стая, не знам с какви очаквания, явно да поспи и да се оправи. Естествено прикривайки следите от всичко извършено, защото те са разбрали какво се е случило. Разбрали са, че е бил пребит и въпреки всичко те просто са го отделили, чакайки сутринта да дойде шефа и да реши какво да правят“, разказва дъщерята на починалия Даниела Иванова.

Снимка: btvnovinite.bg

Ти да предприемеш мерки да заличиш следите, да измиеш стените и пода от кръвта, това не ви ли говори за нещо? Глупост, според мен, защото те не са виновни за събитието, просто са мислили, че ще пренощува и ще му мине. Ама при толкова много рани, човекът си отиде от раните. Това е пълно бездушие. Пълно бездушие. Не мога да си го обясня, при положение, че има явни следи от удари и кръв по стаята и коридора. И да не се вземат мерки, това е безхаберие - да оставиш възрастния човек да умре от кръвозагуба“, казва адвокатът на семейството на починалия Михаил Петров.

Разследването показва, че причината за смъртта на мъжа е тежка черепно-мозъчна травма. Установени са 23 разкъсно-контузни рани в областта на главата, счупване на носните кости и ребрата, както и други наранявания в резултат от побой с ръце, крака, бастун и посредством блъскане в мебелите и стените на стаята.

В постановлението на Окръжната прокуратура във Варна пише „обвиняемият страда от смесена корова и подкорова съдова деменция и поради настъпило тежко оглупяване не е могъл и все още не може да разбере извършената постъпка“. На база на това становище в края на 2021 г. наказателното производство е прекратено заради невменяемост на извършителя.

„Изненадващо убиецът беше диагностициран, защото до момента не е бил с поставена диагноза "деменция", а след инцидента е бил диагностициран. В момента съдът му е наложил постоянно пребиваване в психиатрия, при строг режим. Аз знам, че хората са възрастни, рано или късно всеки си отива, но обстоятелствата, при които баща ми е загинал за мен са потресаващи и непонятни“, коментира дъщерята на починалия.

„Единственото, което се знае е, че възрастният човек, който е извършител на това престъплението, се е губел, не е страдал от психично заболяване, не е лекуван за такова заболяване“, казва адвокат Петров.

В нощта на инцидента на работа са четири жени от персонала. Действията и бездействията на санитарките, установили тежкия побой и не счели за необходимо да повикат "Бърза помощ", следва да бъдат преценявани от Районна прокуратура – Варна с оглед престъпления по чл. 138 или 139 от Наказателния кодекс, се казва още в решението на съда.

„Предвид обстоятелството, че тройна съдебно-медицинска експертиза е установила невменяемостта на извършителя, прекратих наказателното производство срещу него и изпратих делото на Районна прокуратура-Варна с указание да внесе в съда искане за настаняване на извършителя на принудително лечение и да прецени дали по отношение на персонала от дома не следва да се потърси отговорност за злепоставяне“, казва говорителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров.

А Даниела е категорична, че бързата реакция на персонала в този момент би спасила баща ѝ.

„Категорична съм, това са часове, оставен с 23 контузни рани, защото е бил пребит с метален бастун. Той е оставен в ранните часове да бъде открит мъртъв. Адекватното, човешко отношение изисква да бъде потърсена „Спешна помощ“. Това е наше задължение по морал, по възпитание, по човещина“, казва жената.

Районната прокуратура се самосезира и в средата на март е образувано ново дело <по чл. 138 от Наказателния кодекс за „злепоставяне".

„Злепоставяне" означава неполагане на дължими грижи при положение, че персоналът е установил тежкия побой, нанесен на пострадалия. Те не са повикали „Бърза помощ“ и дори не са уведомили управителя на дома“, обяснява говорителят на Окръжна прокуратура Варна.

Ако се докаже вина, законът предвижда лишаване от свобода до 1 година или с пробация.

„Надявам се да има някаква справедливост, защото нашият случай е втори, преди това има пожар, Четирима души умират. Трябва да се вземат кардинални мерки тези домове да бъдат под постоянен контрол или надзор – плащат се едни суми и то не малки, на някои хора им се взимат и жилищата, защото има такава клауза в договорите, ако нямат роднини самата фирма да им придобие имотите“, коментира адвокат Петров.

Думите на адвоката се потвърждават и от информацията на сайта на старческия дом, където има 4 опции за прием – настаняване срещу месечна такса от 800 лева; местене от друг дом на половин такса; гледане и издръжка срещу дарение на имот с доживотно право на ползване или прием на социално слаби срещу тяхната пенсия, независимо от размерът.

По време на фаталния инцидент старческият дом се помещава в сградата на бившия хотел "Темида" в Златни пясъци. На 11 юли, дни преди побоя, избухва пожар, който отнема живота на четирима души. В края на миналата година домуващите, близо 100 човека, са преместени на нов адрес. На място не откриваме нито собственика Светльо Черамов, нито управителката Илияна Новакова.

Не ни допускат да влезем, но изпращат социалният асистент Борислава Божикова, с когото да разговаряме. Казваме, че се интересуваме от смъртния случай.

„Кой от всичките? (смее се) Това все пак е дом за стари хора, умират хора“, казва жената.

След нашето уточнение, че става въпрос за случая на 20 юли след сбиване на двама от домуващите, Борислава казва: „Каквото се е случило, се е случило вечерта. Аз застъпвам сутринта на смяна. Персоналът ми каза, обадила съм се в полицията, дойдоха, реагираха и така. Води се разследване“.

Не иска да коментира дали има наказани сред персонала, нито дали починалият е можел да бъде спасен, а поведението на колегите си по време на инцидента обяснява така: „По мое мислене просто са се паникьосали, не са знаели как да реагират и какво да направят като решение“.

„За мен има доста голяма вина на персонала, тъй като са събрани на едно място и психично болни, и хора със старческа деменция, и лица с COVID. При положение, че самият дом няма капацитет да ги лекува или пък разделя. Публична тайна е, че лица, които страдат от психични заболявания трябва да имат постоянен контрол“, казва адвокат Петров.

„Никога не се е случвало подобно нещо. Да, имаме психично болни, но те като си пият лекарствата, няма никакъв проблем. Те са в ремисия. Нещо друго ги е провокирало в онзи момент. Естествено, че ще бъдат предприети някакви мерки, но до момента на доказване ние няма как да вземем решение. Не можем да накажем някой без вина“, казва Борислава Божикова.

Отново според информацията в сайта домове за възрастни хора "Свети Георги" има в седем различни града в страната – Варна, Девня, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново и София. Според социалния асистент обаче последните четири не съществуват.

„Има тенденции да бъдат отворени в Бургас, София и в други градове, но това беше преди. Собственикът претърпя инцидент и нямаше как да продължи с развитието на тези неща“, казва Борислава.

„Разгледах фирмата, за мен е много интересно как с 2 лв. уставен капитал имаш домове в цяла България, но явно може“, коментира дъщерята на починалия.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата, доставчик на социални услуги е с наименование "А 2017" ЕООД, регистрирана през 2017 г. Публикуваният финансов отчет показва увеличаваща се печалба с всяка следваща година.

От отговор на Агенцията за качеството на социалните услуги до bTV става ясно, че през миналата година домът във Варна е проверяван два пъти. А в края на февруари тази година са извършени нова серия от проверки и на трите дома. Те установяват, че услугите не отговарят на стандартите и критериите за местоположение и материална база, липсват специалисти, необходими за функционирането им, не се осъществяват дейности с ползвателите, според потребностите им.

Констатирано е наличие на потребители, попадащи извън обхвата на целевите групи. Поради несъответствия с разпоредбите на действащата нормативна уредба, лицензът на фирмата не е подновен за 2022 г. А дружеството обжалва решението.

Остава въпросът как е възможно фирмата да продължава да функционира вече трети месец без лиценз.

Според чл. 166 от Закона за социалните услуги, в такива случаи контролиращата агенция има право да наложи финансови глоби – при първо нарушение от 3 000 до 5 000 лв. или имуществена санкция от 5000 до 7000 лв. и при повторно нарушение глоба от 5000 до 7000 лв. или имуществена санкция от 7000 до 10 000 лева.

„Те по смисъла на закона не могат да запечатат сградата и да откажат достъп на хората до нея“, казва Нейко Младенов, управител на старчески дом в Петрич.

По думите му на теория можеш да работиш и без лиценз.

„Контролът е много хубаво нещо, но въпросът е какво спазваш. Те идват правят проверка, окей, пишат ни констативен протокол, ние го изпълняваме,  те казват "да, добре", ама не идват втори път. <Проверките на всички старчески домове се правят по сигнал и никакъв друг начин“, казва Младенов.

В отговор от контролиращата агенция става ясно, че до момента на управителя на старчески дом "Свети Георги" са наложени глоби в размер на 9 500 лева. В периода от 15 до 18 март са извършени нови проверки във Варна и Девня, в резултат на които са съставени констативни протоколи и предстоят нови административни наказания за дружеството.

И там на фона морето, сред цъфналите вишни и шума от вълните, остава гласът на справедливостта, който чака своя победоносен миг.