Пореден сигнал за лоша грижа за възрастни хора в дома в село Рояк. В серия от репортажи ви разказахме за други съмнителни смъртни случаи и наранявания на обитателите на старческия дом. 

Майката на Марияна Павлова е настанена в старческия дом в село Рояк в началото на септември миналата година с начална фаза на деменция.

Напуска дома два месеца по-късно - на 22 ноември, часове преди избухналия пожар, който отнема живота на 9 души.

„Майка се е спасила от този пожар. Това ме накара да си мисля, че е имала късмет да не се овъгли там”, разказва Марияна.

В същия ден от персонала се обаждат на Марияна и ѝ съобщават, че майка ѝ отказва да се храни, поради което се налага да я заведат в спешен център във Варна. Притеснена Марияна веднага отива в болницата.

„Влязох и като я видях просто не можах да я позная. Сестрата ме пита: „Как така, не сте ли я виждали, не сте ли ходили?!”. Казах, знаете ли колко пъти ходим, но беше ограничен достъпът. Мен другото ме впечатли – ужасният ѝ вид, насинена“, казва още Марияна.

Семейството решава да повери възрастната жена на грижите на старческия дом само за няколко месеца, докато ремонтират апартамент, в който да я гледат. Престоят обаче се оказва фатален. Ремонтът е завършен, но вече няма кой да се нанесе там.

„Нашата майка е обичана, за кратко я оставихме там. Щяхме да си я вземем. Даже вече беше почти готов, един климатик оставаше – всичко необходимо за мен и за нея”, казва Марияна.

С мъка и сълзи на очи жената се сеща за случилото се.

„Видях я, насинена беше неузнаваема. Толкова много се шокирах. Бяхме ѝ оставили дрехи, нейните – хубавите. Тя беше с две различни чорапа, с мъжки анцуг, скъсан отзад. Някакви чужди блузи, големи. Синът ми дойде, аз излязох, защото това беше нечовешка гледка”, казва Марияна.

„Връзката им със сина ми е много силна. Той ходи няколко пъти с мотора до Рояк, настоятелен да я изведат. Последният път ми каза: „Майко, нещо не ми хареса баба, изплашена беше”. Имаше съмнения, че са я дърпали”, разказва Марияна.

За състоянието на жената от Рояк не дали обяснения, а лекарите в болницата предположили, че е падала.

„Те въобще не споделиха, че майка е паднала. Казаха, че вече не могат да се справят, защото отказва да яде. Ортопедът каза, че травмите са най-малко на 4-5 дни. Лакътят беше измъкнат, а счупеното беше на китката“, разказва Марияна.

Тя не спира да мисли за случилото се и обвинява персонала на Рояк за липсата на адекватна грижа.

В телефонен разговор управителката на старческия дом в Рояк - Милена Мазурик, отказа коментар, а от Агенцията за качество на социалните услуги припомнят, че домът е с преустановена дейност от 18 януари тази година.

За да разберем как функционират старческите домове и успешен бизнес ли е това, отиваме в Петрич. Това място не прилича на предишните. Собствениците му разкриват, че домът е създаден по европроект с немалка инвестиция и работи вече близо година. Управителят споделя, че зад идеята му за такъв бизнес стои личен мотив след предишен лош опит.

„Имах много неприятен спомен в миналото с моите родители, което ме накара да създадем нещо, което е с доста по-висок стандарт от това, което се намира или се търгува на българския пазар. Инвестирали сме достатъчно пари, за да се получи това. Доколко е успешен, времето ще покаже”, казва Нейко Младенов.

Първоначалните бизнес разчетите са за печалба на седмата година, но COVID пандемията обърква сметките.

Нейко Младенов твърди, че ако не спазваш правилата, можеш да излезеш на плюс много по-бързо.

„Може, ако се спестява от всичко, от което можете и не можете да се сетите. Това са храни, консумативи, памперси – нисък клас памперси, нискокачествена храна, недостатъчно като обем, да спести едно хранене, много са вариантите. Да не вземеш някой и друг лиценз, да не го обявиш официално. Да работиш на черно, на 100% черно, да заявяваш занижени такси”, казва Нейко Младенов.

По думите на Нейко Младенов, ако всички европейски изисквания се спазват реално, старческите домове в страната рязко ще намалеят и ще останат не повече от 10. Затова съветът му е хората да бъдат активни и бдителни за грижата към своите близки.

По данни от контролиращата агенция през миналата 2021 г. са извършени 143 проверки на социални услуги в цялата страна. 25 от тях са в домове за стари хора на територията на област Варна. За сравнение през първите три месеца на тази година проверките са вече 187, 27 от които във Варненско.