Булдозери, багери и тежки камиони само на метри от водата в яз. „Искър“. Свидетели на случката са риболовци, които идват често в местността. Клипчето е снимано преди месец, а екип на bTV провери сигнал за строителство.

Ивайло Василев разказва, че идвайки тази година са били изненадани от табели „Частна собственост – влизането забранено“. Срещат се дори със собственика на земята.

„По неговите думи плановете му са от едната страна на мястото да се направи терасиране на имота. Да се сложат каравани. От другата вече да се построят по-масивни постройки – вили, дървени бунгала, които да можеш да си купиш или да ползваш под наем през годината“, разказа Ивайло Василев.

„Няма да има свободен достъп до ивицата. Единият от вариантите, които ни предложи, е просто да си плащаме такса за достъп“, допълни той.

Екипът на bTV потърси собственика. Представяме се за клиенти, търсещи земя. По думите му доскоро е притежавал 30 декара в местността, наричана "Багера". Разделя ги на поземлени имоти от по 2 декара.

С бърза справка в кадастъра се вижда, че земите са земеделски и се водят пасища. Според експерти върху тях може да се строи, но само леки земеделски постройки или да се поставят преместваеми обекти.

„Тези, които са купили от мен, си направиха дървени къщи тип "финландски селища". По принцип железобетон е забранено навсякъде в чашката на язовира, но те си направиха такива дървени къщи и отвътре си направиха железобетон“, разказва собственикът.

На доверие по телефона ни дава и още идеи как да "маскираме" къща, като преместваем обект.

Отиваме да видим парцелите. Правим обиколка. Показва ни вече продаден имот.

„Ето и тук - този е започнал да си сече. Всеки да си прави, каквото иска. Сече се без проблеми. Първи вариант. Този, който е с дървообработвателното предприятие, ми е казал, че позициите му за горското са толкова силни, че няма да има никакви проблеми. Много съвестен човек. Вторият вариант - има санитарна сеч. Взимате един човек, който маркира, каквото му кажете. Плащат му се едни 200 лева, за които маркира боровете и ги изсичате. Трети вариант - ако нещо се закучи, сипва се малко нафта в бора и той пада и го режете. Хипотетично - от вандалската схема до всичко останало е възможно. Вие сте си собственици тук, никой не може да ви каже нищо“, казва мъжът.

За отходните води също има решение.

„Никъде по язовира, по цялата чашка, няма отходна вода, защото това е питейната зона на София. Поради тези причини каптират се долу в земята. Такива каптажи се правят. Тя водата си прониква с фекалиите в язовира. Те са разрешени. Няма проблем за това“, обяснява собственикът.

Според справка с район "Панчарево" общо шест от имотите попадат в чашката на язовира. Включително и този, който е разоран.

„Стопаните на земеделска земя могат да се грижат единствено за поддръжка на имота си - например косене на треви, изчистване на храст и т.н. Така, както е записано, къща за жилищни нужди не може да се строи в земеделска площ. Единствено постройки, обслужващи самата земеделска площ. Примерно помещение за инвентар също се допуска и определено помещение за обитаване на собствениците. Но това са строежи, които се проектират, разрешават единствено съобразно по ЗУТ“, обясни Георги Кордов, инженер по строителните конструкции.

„Ако е налят бетон без разрешение, е в абсолютен разрез със закона. Не може така да се налеят бетонни или стоманобетонни фундаменти, които се показват. Следователно това влиза в категорията на строежа, а те са само със разрешителен режим“, допълва той.

От район "Панчарево" са извършили проверка на място.

„Самите имоти имат части между 5-10% в зависимост от имота, които попадат в пояс 3 на санитарно-хигиенната зона на язовир „Искър“. Проверено е, че няма входирани документи за искане за каквито и да било строителни или за премахване на дървесна растителност“, каза Ирина Войнова, зам.-кмет по териториално устройство на район „Панчарево“.

Съставени е акт по Закона за устройство на територията за изкопните дейности. Има и два акта за незаконно изсичане на дървесната маса. Забранено е работата да продължи.

Въпреки това повторна проверка дни по-късно установява, че строителните дейности продължават и на мястото вече има изникнало дървено скеле.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!