Вече 20 дни жителите на софийското село Стъргел са откъснати от света заради разрушен път. 

Хората могат да преминават само пеша през скали и кал, за да излязат извън селото. 

“Много е трудно да се справим със слизането към центъра на селото, а изказването обратно е невъзможно. Аз съм и болна, и ми е много трудно да слизам. Искаме улицата да се оправи и да може да се изкачваме до къщите”, разказа Райна, жителка на селото. 

Друга жителка разказа, че по този път е напълно изключено да се качи Спешна помощ. 

“Досега не ни се е налагало, но всички в селото сме възрастни. Кола също трудно би се качила в тази част на селото. Моето семейство от 1985 г. е в селото и до този момент не сме виждали никакъв ремонт да се прави на този път. Просто не е възможно да си стигнем до домовете”, обясни Мария.

Целият проблем е в ръководството на Горна Малина, за тях Стъргел е мащеха. Никакво внимание, когато трябва да се отделят пари за определените селища, прикрепени към голямата община за Стъргел. Ето сега тези има предвидени около 340 000 лв. за 14 села. Полага се около 22 000 лв. на Стъргел. Къде са тези пари? Извикахме майстор той поиска около 4000 лв.”, разказа Димитър Желев, жител на селото. 

“Този казус и тази улица е от моето детство. Очакваме метеорологичните условия да ни позволят съответно тук да дойдат машини и да работят. В крайна сметка общината разполага с един багер за 14 населени места. В момента планираме как да се извърши насипване на улицата, за да се осигури нормален достъп на хората в горния край на селото. Все пак ние сме планинско село, условията са ни такива и в крайна сметка нашето село не е планирано. То няма градоустройствени планове и е заварено положение, защото къщите са били тук”, заяви кметският наместник Георги Нинов.