Недоволство след условното наказание на 19-годишния шофьор, който причини тежка катастрофа заради превишена скорост в Шумен. Загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе ранена.

Родителите на загиналото момиче искат справедлива присъда за Жечко Кюркчиев.

На първа съдебна инстанция присъдата бе ефективна – 3 години и четири месеца затвор, след като той призна вината си наказанието бе намалено. Последва обжалване на втора инстанция, където бе наложено наказанието – условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

„Не мога да го определя като по-леко наказание, а като мярка, която е наложена от Апелативен съд-Варна. Когато ние вярваме в нещо и искаме да стигнем до края, ще дадем всичко, което иска от нас, за да защитим паметта на нашето дете, което не е вече сред нас“, каза Анатолий Станчев, бащата на загиналото момиче.

След като се случи тежката катастрофа, възникнаха съмнителни обстоятелства. Шофьорът даде положителна проба за наркотици, но кръвният му тест бе отрицателен. А 24 часа след инцидента на охраняван паркинг изгоря джипът, с който той удари колата на Светомира.

„Такава е присъдата на съда, но няма да е все така. Продължаваме да се борим. Трудно се живее. Разбиха ни семейството“, каза майката на Светомира - Радосвета.

По думите ѝ присъдата не е основателна.

„Нашето дете го няма. Кръговото може да е виновна, но ако скоростта беше друга, нямаше да е толкова тежко и да загине. Не са ни представени никакви събрани експертизи“, допълни Радосвета.

Част от мотивите на апелативните магистрати за присъдата на втора инстанция са чистото съдебно минало на Жечко Кюркчиев и това, че той признава вината си.

Родителите на загиналата Светомира ще обжалват решението на съда. В 17 часа ще бъде организиран протест.